Het Land van Ravenstein

  

Op dinsdag 25 april organiseerden Heemkundekring, Gilde St. Agatha en Gemeente Boekel gezamenlijk een avond over het Land van Ravenstein.
Burgemeester Caroline van den Elsen heette ons welkom.
Daarna vertelde voormalig archivaris en regiohistoricus Henk Buijks ons over het historische Land van Ravenstein. Van de 14e tot einde 18e eeuw was dat een onafhankelijk staatje met een totaal andere politieke en godsdienstige geschiedenis dan de rest van Brabant en Nederland. In het noorden begrensd door de Maas en Ravenstein, en de zuidelijkste plaats in het Land van Ravenstein was Boekel. Boekel had honderden jaren lang drie internationale grenzen en twee drielandenpunten.
De derde spreker was Theo van Duren, medeoprichter en gangmaker van de ‘onafhankelijke’ Vrijstaat Land van Ravenstein. Vrijstaat Land van Ravenstein is een organisatie die de historie van het voormalige Land van Ravenstein meer onder publieke en toeristische aandacht wil brengen, en dat vooral doet door deze historie op een Asterix & Obelix-achtige manier te romantiseren en uit te dragen.
Zie de website www.vrijstaatlandvanravenstein.nl en de app.