Bezoek aan Museum De Bastei in Nijmegen en een historische stadswandeling door Nijmegen

      Reacties uitgeschakeld voor Bezoek aan Museum De Bastei in Nijmegen en een historische stadswandeling door Nijmegen

Op vrijdag 16 september was onze jaarlijkse najaarsexcursie.
We hebben gekozen voor een combinatie van een bezoek aan Museum De Bastei in Nijmegen en aansluitend daarop een historische stadswandeling door Nijmegen.

Museum De Bastei:
Na inchecken/binnenkomst in het museum gaan we naar het restaurant waar de deelnemers koffie/thee en gebak krijgen. Dit wordt een ‘rondje van de zaak’ in verband met het 40-jarig bestaan van de Heemkundekring dit jaar. Het museum wordt individueel bezichtigd; er is geen rondleiding met gids gepland.
Het museum is gevestigd in een 16e-eeuwse verdedigingstoren op Romeinse muurresten aan de Waal. Het bestaat uit drie verdiepingen onder een dak. De thema’s zijn: ‘Oergrond’, het ontstaan van het landschap en de stuwwal; ‘Kanonsgang’, de Romeinse, middeleeuwse en Tweede Wereldoorlog-geschiedenis; en ‘Schatkamer van de rivier’, de natuur in en om een rivier. In de onderste verdieping loopt de bezoeker als het ware tussen de restanten van fundamenten en muren op verschillende niveaus van de verdedigingswerken. Het is geen groot uitgestrekt geheel, maar voor personen die moeilijk ter been zijn en rolstoelgebruikers is het vanwege niveauverschillen misschien wat moeilijk toegankelijk. Er is wel een lift naar de diverse verdiepingen. Op de bovenste verdieping is een restaurant (binnen en buiten) met een heel mooi uitzicht over de Waal, vanaf een uitgebouwd glazen uitkijkplateau.

De historische stadswandeling:
Na afloop van het museumbezoek maken we vanaf de museumingang een stadswandeling van ongeveer anderhalf uur, onder leiding van een gids. De stad Nijmegen kent een cultuurhistorie van ruim tweeduizend jaar. Grootste stad van de Romeinen in het toenmalige Nederland; belangrijke stad in het rijk van Karel de Grote; vaak het brandpunt van strijd, de laatste keer op het einde van de Tweede Wereldoorlog.