Tentoonstelling zaterdag 14 tot dinsdag 24 september 2024 in Verenigingsgebouw Sint-Jan.
Openingstijden:
Za. 14 september: 14.00 uur officiële opening, open tot 17.00 uur
Zo. 15 september: 11.00 tot 16.00 uur
Di. 17 september: 09.00 tot 12.00 uur
Wo. 18 september: 13.00 tot 16.00 uur
Vr. 20 september: 19.00 tot 22.00 uur
Za. 21 september: 14.00 tot 17.00 uur
Zo. 22 september: 11.00 tot 16.00 uur
Di. 24 september: 09.00 tot 12.00 uur
Komende maand september is het 80 jaar geleden dat de bevrijding van Zuid-Nederland begon, met de militaire operatie Market Garden. Op veel plaatsen zal dat worden herdacht. Hier leven we al weer 80 jaar zonder oorlog, in vrijheid. Maar dagelijks zien we dat dat helaas lang niet overal het geval is in deze wereld. Een reden om er regelmatig bij stil te staan, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Hoe beleefde Boekel de Tweede Wereldoorlog? Was er verzet? Hoe verging het overlevende bemanningsleden van de vele neergeschoten Engelse vliegtuigen boven Brabant (en Boekel) op weg naar, of terugweg van, bombardementsvluchten boven Duitsland?
In een tentoonstelling gaat Heemkundekring Boekel-Venhorst bovenstaande vragen beantwoorden en illustreren. Veel voorwerpen uit die periode. Foto’s en filmbeelden. De overval op het gemeentehuis op 4 feb. 1944 waarbij honderden distributie-stamkaarten werden ontvreemd en het hele bevolkingsregister werd vernietigd. De Boekelse verzetsmensen lieten bijzondere foto’s en verhalen na.
Evenals in 2019 heeft de Heemkundekring ook dit jaar lesbrieven gemaakt over de Tweede Wereldoorlog voor de groepen 7 en 8 van de Boekelse en Venhorstse basisscholen.
Verdere activiteiten in Boekel ter gelegenheid van de herdenking ‘80 jaar Market Garden’ zijn:
* Lezing ‘Oorlog, verzet en bevrijding Boekel – 80 jaar vrijheid’ door Bernard Vissers, dinsdag 24 september om 19.30 uur in Verenigingsgebouw Sint-Jan.
* Op dinsdag 17 sept. komt er een konvooi van historische legervoertuigen door Boekel, met een stop op het Sint Agathaplein.
* Scouting Boekel bouwt een ‘brug naar vrijheid’ op het Sint Agathaplein, waar de voertuigen onderdoor rijden als ze het plein weer verlaten.
* Harmonie EMM geeft op dinsdagavond 17 sept. een ‘bevrijdingsconcert’ in Nia Domo.
Wat was Operatie Market Garden?
Market Garden was een militaire operatie die begon op 17 september 1944. Een aanval van de geallieerde legers, met de bedoeling om in korte tijd door de lucht en over land, vanuit al bevrijd Belgisch gebied, de bruggen over de Brabantse en Gelderse rivieren en kanalen te bezetten en over te steken, om zo snel oostwaarts het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland, te kunnen binnen trekken en Duitsland tot overgave te kunnen dwingen. Zo zou dan de gevreesde Westwall, een Duitse verdedigingslinie langs de grenzen van Zuid-Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk, kunnen worden omzeild. Het plan was gewaagd en kon alleen maar slagen als binnen drie dagen alle bruggen tot en met die in Arnhem onbeschadigd in geallieerde handen waren. De operatie kampte met vele tegenslagen, waaronder de verscheidene Duitse tegenaanvallen op de lange aanvoerweg (de ‘corridor’, ca. 100 km) van Lommel (België) via Valkenswaard, Eindhoven, Son, St.-Oedenrode, Veghel, Uden, Zeeland, Reek, Grave, Nijmegen tot Arnhem (‘Hell’s Highway’). Het doel van de operatie werd niet gehaald en de brug in Arnhem moest worden opgegeven (op 25 september). ‘Een brug te ver’. Het Nederland van boven de rivieren kon in 1944 niet meer worden bevrijd. Beneden de rivieren kenmerkte de verdere bevrijding in het najaar van 1944, oostelijk en westelijk van de ‘corridor’, zich door traag verplaatsende fronten met vele felle regionale en lokale gevechten. Boekel grensde aan de ‘corridor’, en al op zondag 24 september stond de eerste Engelse tank op het Boekelse kerkplein.