Open Monumentendag

  

Zaterdag en zondag 11 en 12 september 2021 waren de jaarlijkse Open Monumentendagen. Dit jaar was het landelijke thema: ‘Mijn monument is jouw monument’. Een mooie gelegenheid en helemaal passend bij het thema, om het Verenigingsgebouw Sint-Jan, de vroegere Sint-Janschool, nu een gemeentelijk monument, die dagen volledig voor het publiek open te stellen.

Ter gelegenheid van de Open Monumentendagen hebben we de 6-klassige voorgevel van het gebouw verfraaid.
Het ontwerp is van Joop van Lankvelt.

Wat was er te zien en te doen in Verenigingsgebouw Sint-Jan?

De in het gebouw gehuisveste verenigingen zijn ‘open’ en actief. De Heemkundekring heeft in één voormalig klaslokaal een ‘historisch klaslokaaltje’ ingericht. De tentoonstellingsruimte en de heemtuin zijn open. Er worden oude films vertoond, en Boekelse klassenfoto’s van de laatste 100 jaar zijn in te zien. We besteden aandacht aan de 13 rijksmonumenten en de overige 33 gemeentelijke monumenten die de gemeente Boekel rijk is.
Naast de vorig jaar gemaakte wandelroute door het centrum van Boekel, ‘Wandeling door het Boekel van nu én toen’ (3,6 km), hebben we nu ook een fietsroute gemaakt door Boekel, Venhorst en Huize Padua, ‘Fietsen door het Boekel, Venhorst en Huize Padua van nu én toen’ (30 km). Beide boekjes zijn gratis verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.
De Jeugdhobbyclub was open en de vrijwilligers lieten u zien hoe elke woensdagmiddag en donderdagavond de vele basisschoolkinderen knutselend bezig zijn met een veelheid aan materialen. Leuk en leerzaam.

Het Boekelse Repaircafé maakte een paar jaar geleden een flitsende start, maar heeft door de coronabeperkingen van het laatste anderhalf jaar een gedwongen pauze gehad. Binnenkort wordt er weer begonnen; een aantal vrijwilligers is aanwezig.
De vrijwilligers van de Boekelse lokale omroepkring (Blok) lieten ‘oude’ uitzendingen, de studio en apparatuur zien.
Vluchtelingenwerk Boekel, al vele jaren gehuisvest in Verenigingsgebouw Sint-Jan en de cursus ‘Tekenen en Schilderen’ van de Volksuniversiteit Boekel-Venhorst wordt ook al vele jaren gegeven in Verenigingsgebouw Sint-Jan. Het lokaal was open.
Sinds 1 oktober 2020 is de Rabobank gevestigd in één van de oude klaslokalen in Verenigingsgebouw Sint-Jan, maar is vanwege de coronabeperkingen nog niet actief kunnen starten. U kon een kijkje nemen in het Rabobankkantoor.