Lezing over de Zuid-Willemsvaart

  

Op maandag 24 oktober 2022 organiseert de Heemkundekring een lezing over de Zuid-Willemsvaart, verzorgd door Bernard Vissers.

De Zuid-Willemsvaart. Iedereen uit deze omgeving kent wel het kanaal tussen Den Bosch en Maastricht. 122 km lang; met de schop gegraven in vier jaar tijd, vanaf 1822. Vernoemd naar koning Willem I, de aanjager van het project. Bernard Vissers zal ons vertellen over de eerdere plannen om de Aa uit te diepen en daarmee geschikter te maken als vaarroute. En over de ligging van de Zuid-Willemsvaart; de streep werd gewoonweg op de kaart getrokken, ook al sneed het huizen af van de dorpen en ging het dwars over boerenland. Inspraakprocedures bestonden toen nog niet. Over de kanaalgravers, de harde werkers uit Wallonië en de veengebieden in Drenthe. Over het jaagpad aan beide zijden van het kanaal, om de schepen vooruit te trekken. De eerste honderd jaar vooral met paarden, maar ook door vrouwen en kinderen. Over hoe Veghel een haven kreeg, op eigen initiatief en kosten, want koning Willem I had niet zoveel op met de katholieke Brabanders. Over hoe het kanaal de regio doorsneed, maar uiteindelijk ook vooruitgang bracht. Denk aan de vestiging in de loop der jaren van de vele industrie aan het kanaal. ’n Historisch Boekels feitje: bij de bouw van de nieuwe kerk in Boekel in 1924/25 werden bouwmaterialen zoals 12 meter lange betonijzerstaven die moeilijk over de weg aan te voeren waren, over de Zuid-Willemsvaart aangevoerd en gelost op de loswal van Keldonk. De Zuid-Willemsvaart is een levensader van de regio, vindt Bernard Vissers. ‘Van Aa tot Aorta’ noemt hij zijn lezing dan ook.

Wanneer en waar
U bent welkom, zowel leden als niet-leden, op maandag 24 oktober om 20:00 uur in de aula van Verenigingsgebouw Sint-Jan, Sint Janplein 20, Boekel. Toegang gratis. De koffie/thee staat klaar.