Lezing over de na-oorlogse landbouwgeschiedenis

  

Op donderdag 17 april a.s. organiseerde Heemkundekring Sint Achten op Boeckel in de aula van het Sint-Jangebouw een lezing over de na-oorlogse landbouwgeschiedenis.

Sjaak van Dorst

De lezing werd gegeven door huisarts Sjaak van Dorst. De spreker is geboren en getogen op een boerderij in Haren (bij Oss). Hij is de achtste uit een gezin van tien kinderen en spreekt door zijn afkomst nog vloeiend Brabants. Na 35 jaar als huisarts in Oss gewerkt te hebben, is hij na zijn pensionering in 2020 straatdokter geworden, voor dak- en thuislozen. Ook is hij waarnemend huisarts in de dorpen rondom Oss.
Een van zijn hobby’s was het verzamelen van agrarische gebruiksvoorwerpen en het vertellen over de ontwikkelingen in de landbouw. Als geïnteresseerde heeft hij de ontwikkelingen om hem heen gade geslagen. Hoe het gezin waarin hij opgroeide, functioneerde binnen het boerenbedrijf, waarin iedereen zijn taak had. Wat de invloed was van de rooms-katholieke kerk en de tradities en rituelen. Hoe het katholieke dorp Haren veranderde in de tijd. Hoe nieuwe ontwikkelingen de landbouw deed veranderen; de opkomende mechanisatie, het verdwijnen van het trekpaard. Van het melken met de hand tot de melkrobot. Van handmatig koren maaien naar de maaidorser, en de uitbesteding van veel werk aan de loonwerker.

Het handmatig melken van de koeien op een zomerse zondagmiddag in de Boekelse Beemd in ca. 1955