Welkom

Welkom bij heemkundekring “Sint Achten op Boeckel”

Heemkundekring “Sint Achten op Boeckel” is op 1 juli 1982 opgericht.
De vereniging heeft als doel: het in brede kring bevorderen van belangstelling voor, en kennis van de heemkunde in het algemeen en die van het werkgebied in het bijzonder.
Heemkunde, naar het woord heem, is kennis van en onderzoek naar de eigen leefomgeving. Het gaat onder meer om de geschiedenis, de geografie, genealogie, archeologie en het dialect van Boekel en Venhorst.
Verder probeert zij haar doel te bereiken door o.a. het organiseren van excursies, cursussen, lezingen en tentoonstellingen.

De heemkamer is iedere dinsdagmorgen en iedere vrijdagavond geopend. We zijn dan druk aan het werk, maar we drinken ook gezellig samen koffie. Het werk van een heemkundekring is nooit klaar.

Wat doen wij zoal? 
Wij zoeken foto’s uit en leggen die gegevens vast, we bergen bidprentjes en geboorteaankondigingen op in een speciaal archief en zetten ook die gegevens in de computer. We doen onderzoek naar het gebruik van voorwerpen, door wie zijn ze gebruikt en waarvoor, we zoeken de geschiedenis uit van Boekel, verenigingen en oude bedrijven, verder zoeken we naar onderwerpen om over te schrijven en we leggen mooie oude verhalen vast. Regelmatig organiseren wij tentoonstellingen.

Maar wat denk je van onze eigen website bijhouden, werken binnen een computer netwerk, het bijhouden van bestanden, hulp aan anderen, meedenken naar nog betere oplossingen, het verzorgen van kopij naar de weekbladen.

Dit is zo maar een greep uit wat we doen en er is nog veel meer wat we zouden kunnen doen. En daarom zijn wij dan ook op zoek naar nieuwe medewerkers. Er is genoeg te doen waarbij we uw hulp kunnen gebruiken. 
In overleg en met begeleiding van enkele coördinatoren bepaalt u zelf wat voor werk u zou kunnen en willen doen. Lijkt het u wat? 
Kom dan eens binnen lopen, u bent van harte welkom.

Kaartje van de gemeente Boekel met daarop aangegeven Boekel, Peelschehuis, Elzen, Molenwijk, Bovenstehuis, Burgt, Zandhoek, Gramsoord, Peelstraat, Arendnest, Logt, Kluis, Peelsche Heide, Peel, Broek en Otter Peel. Datering: 1876.